Lange autorit?


Val niet in slaap !

Een bekende slogan van de rijksoverheid is ‘Word geen slaaprijder’. Een ongeluk wordt al snel veroorzaakt doordat een automobilist enkele seconden zijn aandacht niet bij het auto rijden houdt. Een autorijder die vermoeid achter het stuur zit, heeft opvallend minder reactievermogen, anticipeert minder goed op verkeerssituaties en neemt eerder risico’s. Zonder dat de bestuurder het zelf in de gaten heeft.

word_geen_slaaprijder_nl

Wanneer wordt iemand een slaaprijder genoemd?

U bent eerder een te vermoeid om auto te rijden dan dat u zelf misschien in de gaten heeft. U bent al een slaaprijder als u:

Vaak moet gapen
Erg vermoeid achter het stuur zit
Last heeft van zware oogleden
Knikkebolt
Dit zijn signalen, dan bent u al bijna in slaap gevallen. Voorkomen dus!

 

1 op de 3 is slaaprijder

Volgens het “Nationale Automobilisten Onderzoek” slaapt één op de drie autorijders weleens achter het stuur. Een derde van de Nederlandse autorijders is wel eens bijna in slaap gevallen achter het stuur. Deze schrikbarende gegevens geven aan dat slaaprijden een groot risico met zich meebrengt. Safety-Ear streeft naar veiligheid in het verkeer en heeft voor u de tips om slaaprijden te voorkomen.
Hoe wordt u geen slaaprijder?

 

Tips voordat u in de auto stapt:

Stap uitgerust in de auto. Zorg voor voldoende nachtrust en slaap minimaal 6 á 7 uur als u een grotere afstand moet rijden.
Drink de dag voordat u gaat rijden niet te veel alcohol. Alcohol vermindert de concentratie.
Probeer ‘s nachts rijden te voorkomen. Dan bent u van nature minder alert.

 

Tips voor onderweg

Rijd niet door als u vermoeidheid voelt aankomen. Daarmee brengt u zichzelf en anderen in gevaar. De volgende tips kunnen helpen slaaprijden te voorkomen.
Neem om de 2 uur een kwartiertje rust. Strek dan ook even de benen.
Eet af en toe iets licht verteerbaars eten. Dat vergroot uw alertheid. Teveel eten maakt juist slaperig.
Houd het fris en koel in de auto. Zet uw airco/ventilatieroosters open als het te warm wordt en uw verwarming uit. Warmte en roken maken u juist slaperig.
Wissel regelmatig van bestuurder als u met meerdere personen in de auto zit.

Als deze tips onvoldoende helpen, rijd dan niet door. U komt het beste tot rust als u een ‘powernap’ neemt van een half uur. Zoek hiervoor wel een rustige en veilige plek op.