Miljoenen autobestuurders vallen in slaap


AMSTERDAM – Meer dan vier miljoen autobestuurders zijn het afgelopen jaar achter hun stuur in slaap gevallen. Deze dutjes, waarbij het hoofd op het stuur terecht kwam, duurden tussen de twee en dertig seconden.

Volgens het rapport, dat vandaag is verschenen in Daily Mail, besloot een derde van deze vermoeide Britse autobestuurders hun rit gewoon te vervolgen en negeerden ze de tekenen van slaperigheid.

De gevarengroepen die het snelst in slaap kunnen vallen zijn volgens het rapport mensen met overgewicht, jonge mannen en mensen die de hele dag in de auto zitten, zoals vrachtwagenchauffeurs en taxibestuurders.

Een kwart van de 33 miljoen Britse bestuurders stapt in de auto terwijl ze zich niet fit voelen.

Ook Nederlandse bestuurders kunnen soms moeilijk hun ogen open houden tijdens het autorijden, zo blijkt uit recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Van alle automobilisten geeft 55 procent aan minimaal één keer licht vermoeid te zijn geweest tijdens het rijden. Verder is een kwart zo vermoeid geweest dat ze minimaal één keer moeite hadden om de ogen open te houden. Schokkend is het feit dat tien procent aangaf bijna of daadwerkelijk in slaap gevallen te zijn. Aan het onderzoek deden ruim 2.000 bestuurders mee.