Uitgebracht persbericht


Na een uitgebracht persbericht in België waarin melding wordt gemaakt dat een op de drie Vlaamse truckers in slaap sukkelt achter het stuur.

Onlangs hebben wij zelf ook een enquête gehouden op een truckersbeurs ,waarin door de beroep chauffeurs van Nederland werd aangegeven dat ze ook geregeld achter het stuur in slaap dreigde te sukkelen.

Ook is onlangs een persbericht naar buiten gekomen bron : Bron Gelderlander woensdag 21 maart 2007. waarin wordt geschreven over 60.000 mensen die leidden aan slaapapneu en daardoor ook verkeersongelukken veroorzaken omdat ze in slaap vallen achter het stuur.
Er is iets te doen aan dit grote probleem wat in alle landen ter wereld speelt.

Safety-Ear heeft aan deze oproep gehoor gegeven door het doorontwikkelen van een zeer goedkoop vermoeidheid detectiemiddel dat jaarlijks vele verkeersslachtoffers en ernstige ongelukken kan voorkomen.
Het apparaat zorgt ervoor dat zodra een vermoeide bestuurder weg dreigt te dommelen deze een harde pieptoon of trilling in het oor krijgt. De waarschuwing is afkomstig van een klein apparaatje dat achter het rechter oor geplaatst is en er uit ziet als een Bluetooth oortelefoon van ergonomische vorm.

Zodra het hoofd voorover zakt in een vooraf ingestelde hoek geeft Safety-Ear het signaal af.
Het wegdommelen achter het stuur gaat vaak zo geleidelijk dat de bestuurder het zelf niet
in de gaten heeft.

De werking van de hersenen nemen geleidelijk af zodat het moeilijk is om de (juiste) beslissing te nemen om een pauze in te lassen. Volgens officiële cijfers zijn meer dan 60 van de bestuurders wel eens achter het stuur van een voertuig in slaap is gevallen.
Safety-Ear raad alle bestuurders dan ook aan om Safety-Ear altijd achter het stuur te dragen, ook als de bestuurder denkt dat hij fit genoeg is voor de rit.

Vooral in de wintermaanden als de verwarming hoog staat kan de vermoeidheid onverwachts snel toeslaan.
Safety-Ear is ook geschikt voor militairen, bewakers, mensen in de zorg, studenten tijdens college en anderen die alert moeten blijven tijdens hun dienst.

Vermoeidheid is een onderschat probleem in het verkeer. Jaarlijks vallen er in de EU meer dan 40.000 verkeersslachtoffers. Volgens onderzoek is 10 tot 20 van alle ernstige ongelukken te wijten aan oververmoeidheid of het in slaap vallen achter het stuur (Dit zijn alleen gevallen waarbij er geen alcohol in het spel is) . De kosten van deze ongevallen wordt geraamd op ten minste EUR 18 Miljard, of 0,2 van het BNP van de EU.
Vermoeidheid is in alle transportvormen een bron van gevaar.

Er zijn jaarlijks honderden verkeersdoden te betreuren door vermoeidheid van vrachtwagen en buschauffeurs. Effecten van vermoeidheid vergelijkbaar met die van alcohol gebruik. Twintig uur achter het stuur komt overeen met 1.0 promille alcohol in het bloed.

Ook 1 bij op de 10 ongelukken bij vervoer op water speelt vermoeidheid een rol.
In het Europees actieprogramma voor verkeersveiligheid van de Europese Unie wordt aangedrongen op een detectiemiddel dat vermoeidheid van bestuurders kan ontdekken om zo het aantal dodelijke verkeersslachtoffers terug te brengen. (ISBN 92-894-5869-8)